img 06 53 36 11 28
img info@elpine.nl
img Westerbroeken 1 - 9442 TM - Elp
  • Volg ons:
  • LinkedIn

Blog
18th mrt

2015

Cholesterol – healthhack 3

Ik ga het hebben over cholesterol: de mythe, de werking en de commercie. Eerst maar een paar citaten om de toon te zetten.

75% van de mensen die een hartaanval krijgen heeft een normale LDL- en HDL- cholesterolspiegel. Het feit dat artsen mensen vertellen dat cholesterolspiegels een indicatie zijn voor hart- en vaatziekten is niet op wetenschappelijke feiten gebaseerd. Bij een onderzoek van 1000 personen boven de 70 is geen enkele relatie tussen cholesterol en ziekenhuisopname wegens hart- en vaatproblemen [aangetoond].” (Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/117371-hoog-cholesterol-leidt-niet-tot-hartaanval.html#verplichte-onderzoekvervalsing )

“Het idee dat verzadigd vet de oorzaak is van hart- en vaatziekten, is volstrekt ongefundeerd. De bewering is echter zo vaak herhaald dat het ontzettend moeilijk is om mensen van het tegendeel te overtuigen. De meesten zijn niet bereid om diepgaand over het onderwerp te lezen en zich een beeld te vormen van de achterliggende politieke en economische krachten.”

Dit laatste citaat is van Mary Enig. Zij is een internationaal gerespecteerd vetzuurdeskundige en redacteur van wetenschappelijke tijdschriften als het Journal of the American College of Nutrition. Ze is auteur van het boek ‘Know Your Fats’ en publiceerde talrijke artikelen over vetten en voeding. Mary Enig was de eerste die wetenschappers wees op de nadelige effecten van transvetzuren (die ontstaan bij het harden van plantaardige oliën, bij de fabricage van margarine en bij de bereiding van koek en gebak en zoutjes en bij frituren in bepaalde soorten frituurvet).

Ik heb een drietal verwijzingen naar relatief eenvoudige artikelen die de essentie en een aantal nuances bevatten als ook een stevig wetenschappelijk fundament. De laatste acht ik zeer hoog: het zou de standaard moeten bepalen voor je voedingspatroon en je beslissing om cholesterolregulerende medicatie en/of voeding te gebruiken.

Allereerst wijs ik je op een 7-tal enigszins provocerende statements in een artikel getiteld ‘Beknopt lesje ‘cholesterol’ door Dr. Uffe Ravnskov’. De statements vormen de hoofdstukjes in het artikel van Melchior Meijer/Dr. Uffe Ravnskov (https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/02/23/beknopt-lesje-cholesterol-door-dr-uffe-ravnskov/):

  1. Een verhoogd cholesterol is niet gevaarlijk.
  2. Aderverkalking heeft niets te maken met het cholesterolgehalte.
  3. De invloed van de voeding op het cholesterolgehalte is minimaal.
  4. Aderverkalking en hartinfarct worden niet veroorzaakt door dierlijk vet.
  5. Een hartinfarct kan niet worden voorkomen door het cholesterol te verlagen.
  6. Het effect van statines berust niet op cholesterolverlaging.
  7. Ouderen met een hoog cholesterolgehalte leven het langst.

Dit artikel is wat minder beknopt dan de titel doet suggereren. Neem er even de tijd voor, want alles is degelijk onderbouwd en volkomen tegengesteld aan de gangbare, door reclame en commerciële doeleinden gevoede opinie. Als het je te veel is, kun je eerst een kijkje nemen via de volgende links:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/117371-hoog-cholesterol-leidt-niet-tot-hartaanval.html#verplichte-onderzoekvervalsing 

en

http://www.optimalegezondheid.com/gevaren-van-cholesterolverlagende-statine/

In principe heb ik weinig toe te voegen aan de drie artikelen. Samengevat komt het erop neer dat een hoog cholesterolgehalte meer positieve dan negatieve effecten heeft op je gezondheid. Alleen in combinatie met langdurige, grote stress kan het risicoverhogend zijn. En dat is alleen geconstateerd bij mannen tussen de 30 en 55 jaar, waarschijnlijk als gevolg van carrièrestress. Verder wordt ingegaan op het gebruik van cholesterolverlagers, vooral statines (omzet wereldwijd 27 miljard euro). Ook hier lijkt het middel in de meeste gevallen erger dan de kwaal. Er wordt duidelijk gemaakt, dat slechte cholesterol niet bestaat. Waarvan akte.

O ja, en dan is er nog ‘hot’ news uit de States: http://www.alsearsmd.com/Landing/WIR404/Editorial_cholesterol_20150301.html?utm_source=dhc&utm_medium=email&utm_term=weekly&utm_content=buyer&utm_campaign=editorial-cholosterol-20150301

Dick Oosterwijk

3

Reacties

Nienke

2015-03-19 09:23:07 Beantwoorden

Vertel je volgende keer wat cholesterol wel is: een bouw- en reparatiestof die gewoon zijn werk doet…? -x-

Reageer