img 06 53 36 11 28
img info@elpine.nl
img Westerbroeken 1 - 9442 TM - Elp
  • Volg ons:
  • LinkedIn

Blog
31st Mei

2015

keltisch zeezout-2

Healthhack: zout!

Zout….misschien wel onze belangrijkste voedingscomponent. Dit blijkt wel uit gezegdes en spreekwoorden zoals: het zout der aarde, zouteloos (zonder smaak, ook figuurlijk), het zout in de pap, etc. Sinds mensenheugenis heeft zout een belangrijke rol gespeeld in de voeding. Het besef dat je zonder zout gezondheidsrisico’s loopt, bestaat al duizenden jaren.

Hoe komt het nu, dat zout een slechte naam heeft gekregen?
Dat komt, omdat zout geen zout meer is. Het tegenwoordige, veelal gebruikte “zout” bestaat uit natriumchloride met hooguit, soms, een beetje toegevoegd jodium. Het echte zout, waar iedereen in de wereld duizenden jaren lang veel voor over had (de Romeinen keerden de salarissen uit in zout, sal-aris staat voor sal = zout), bestaat uit gedroogd zeewater met alle mineralen die je zo ongeveer kunt bedenken. En dat is niet geheel toevallig dezelfde samenstelling als het water in je lichaam. Evolutionair gezien ben je toch nog voor een behoorlijk gedeelte een vis.Je bestaat voor bijna 70 procent uit verdund zeewater.

En hoe zit dat met hoge bloeddruk?
Als je keukenzout eet, moet je lichaam eerst nog een heleboel mineralen uit je lichaam mobiliseren om de samenstelling van het zout goed te krijgen voor de noodzakelijke opname (samen met water) in je cellen. Vind je het gek, dat dat stress oplevert en dus hoge bloeddruk? Die hoge bloeddruk krijg je onder andere van keukenzout (en suiker overigens, waarover later meer); van een compleet, echt zout krijg je juist lagere bloeddruk omdat het rechtstreeks, zonder gedoe kan worden opgenomen en daarmee je mineralenbalans op orde houdt.

Daar komt nog bij, dat ons huidige drinkwater relatief mineraalarm is. Water uit een meer of beekje, zoals dat vroeger werd gedronken, bevatte veel meer mineralen.
Ook hierdoor dreigt weer een mineralentekort in en rondom onze cellen. Oplossing: voeg een paar korreltjes zeezout, liefst ongeraffineerd, Keltisch zeezout, toe aan je dagelijkse twee liter drinkwater. Mineralenprobleem opgelost(!).

Ergo: drink water met een beetje Keltisch zeezout, gooi alle keukenzout in de vuilnisbak en gebruik een compleet zeezout als vervanging. Gegarandeerd een hoog gezondheidsrendement.

Dick Oosterwijk

Nog geen reacties!

Reageer