img 06 53 36 11 28
img info@elpine.nl
img Westerbroeken 1 - 9442 TM - Elp
  • Volg ons:
  • LinkedIn

Events
31st Dec 2017
vuurhart
Oudejaarszweethut
31 december 2017/1 januari 2018 – van Oud naar Nieuw 

Stel je voor…van Oud naar Nieuw eens anders dan andere jaren te vieren. Te vieren in verbinding met Moeder Aarde, met de elementen; wind, vuur, water en lucht, in de baarmoeder van moeder Aarde te zitten, liederen zingen, trommelen, delen, te danken, loslaten/transformeren. Zodat we helemaal schoon/gereinigd met nieuwe intenties het nieuwe jaar 2018 in gaan.

Wil je bewust stilstaan bij het afscheid van het Oude jaar om je vrij te verbinden met wat het Nieuwe jaar je brengt dan is deze zweethutceremonie iets voor jou!

Wat is een zweethut?

De zweethut is een oeroud zuiveringsritueel. Je wordt in staat gesteld om je te reinigen en te helen op alle niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Lang geleden kenden onze Keltische voorouders het nog. Wij hebben het terug gekregen van de Noord-Amerikaanse autochtone bevolking. Zij pasten dit ritueel geregeld toe om de verbondenheid met Moeder Aarde en Spirit levend te houden. De meeste zweethutten worden gemaakt van wilgentakken en zijn niet hoger dan anderhalve meter. In het midden van de hut is een kuil, daar gaan de gloeiend hete basaltstenen in. Wollen dekens dekken de hut af en houden de warmte binnen, waardoor de temperatuur behoorlijk hoog op kan lopen. Maar onder je is de koele aarde. Bij elke ceremonie is een vuurman/vuurvrouw aanwezig die de stenen uit het vuur de hut binnenbrengt, waarna de watergieter de stenen (grootvaders) eert met kruiden en overgiet met water. De ceremonie bestaat uit vier ronden (4 windrichtingen), waarbij wordt gezongen, getrommeld, verteld en gedeeld. Het is de bedoeling dat je alle 4 ronden in de hut blijft nadat de deur (opening) geopend is, dit om de energie en focus vast te houden. Maar als je het echt niet trekt kun je er even uit. De hitte van de roodgloeiende stenen in de duisternis en alle rituele handelingen in de hut zorgen ervoor dat je in een andere werkelijkheid komt. Zo maak je makkelijk contact met je innerlijke wijsheid.

Programma

Op zondag 31 december ontvangen we je graag om 19:00 uur met koffie/thee en iets lekkers. Het vuur zal dan al branden en zodra iedereen er is gaan we kennismaken en onze intenties neerzetten. Maud en Josi geven een uitleg over de gang van zaken in de zweethut en als je nog vragen hebt kun je deze uiteraard stellen. Zodra de stenen heet zijn en ons roepen dat het tijd is om de hut in te gaan, zullen we ons gaan omkleden. We gaan bedekt de hut in (vrouwen een jurkje of omslagdoek, mannen een boxershort of andere korte broek).
Vele uren later als we de hut weer uitkomen in het nieuwe jaar kun je je douchen en aankleden. Vervolgens gaan we gezamenlijk de tafel dekken en heerlijk genieten van de potluck. Graag een zelfgemaakt gerecht meenemen (we zullen de gerechten onderling een beetje afstemmen). Als we na het eten en de afwas nog energie hebben kunnen we rond het vuur een drumcirkel houden waar gedanst, muziek gemaakt en gezongen kan worden (neem dus muziekinstrumenten mee als je die hebt).
Zo rond 9 uur in de ochtend (1 januari) gaan we gezamenlijk ontbijten, opruimen en afronden en de zweethut gezamenlijk afbouwen.

Kosten en aanmelding

De kosten bedragen € 80 per persoon. Hierin zit, naast de zweethutceremonie/-ritueel: gebruik van de hele locatie, onbeperkt koffie/thee/water, overnachting met ontbijt. Je kunt overnachten in de slaapzaal van Elpine, maar neem dan wel zelf een matje, slaapzak en kussen mee.

Je kunt je bij Elpine aanmelden via de website (www.elpine.nl), of telefonisch bij Henny op 06 57150693. Na aanmelding ontvang je meer informatie, bijvoorbeeld over wat je mee moet nemen voor de ceremonie en over de betaling. Je kunt je opgeven tot zaterdag 24 december 2017.

De ceremonie wordt geleid door Josi Kamp (vuurvrouw en begeleider in de hut) en Maud Litjens (begeleider in de hut) en onze vuurman Enrico Roefs.

Meld je nu aan via MeetUp (je kunt heel eenvoudig een gratis account aanmaken): RSVP , of telefonisch bij Henny op 06 57150693. Na aanmelding ontvang je meer informatie, bijvoorbeeld over wat je mee moet nemen voor de ceremonie en over de betaling.